ZSRCKU Kościelec

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Obecnie prężnie rozwijająca się branża gastronomiczna poszukuje osób posiadających umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Wiedzę z tym związaną można uzyskać kształcąc się w kierunku technika żywienia i usług gastronomicznych.
 
Dlaczego TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH w Kościelcu?
 
Przygotujemy Cię do wykonywania różnych zadań zawodowych zarówno dotyczących planowania produkcji, jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom w stołówkach szkolnych, barach, restauracjach itp. Zdobyte umiejętności wykorzystasz również na stanowisku kucharza.
 
Realizacja zadań
 
W trakcie 5 letniego cyklu kształcenia gwarantujemy wyjazdy na ciekawe wycieczki, warsztaty, kursy np.: kurs kelnerski, carvingu, cukierniczy, pokaz kuchni molekularne oraz konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych.
 
Możliwości dalszego kształcenia
 
Nasi absolwenci najczęściej wybierają kierunki związane z technologią żywności i żywienia, dietetyką lub kształcenie w zakresie projektowania food design'u.
 
Zatrudnienie
 
Po ukończeniu tego kierunku będziesz specjalistą w zakresie sporządzania potraw, przygotowywania przyjęć i właściwego żywienia człowieka. Będziesz mógł ubiegać się o pracę na stanowiskach: kucharz, manager zakładu gastronomicznego, technolog żywienia, projektant przyjęć okolicznościowych,
 
Nauka
 
Na zajęciach nauczysz się sztuki sporządzania potraw i napojów, estetyki nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów, poznasz tajniki food design'u w sztuce kulinarnej i dowiesz się jak obsługiwać gości i być dobrym kelnerem.
 

Praktyki

W klasie trzeciej i czwartej uczniowie odbywają miesięczne praktyki zawodowe w: kuchniach i restauracjach całej Polski, zakładach zbiorowego żywienia, zakładach gastronomicznych, barach szybkiej obsługi, pensjonatach, domach wczasowych, restauracjach na statkach, promach w stacjach sanitarno – epidemiologicznych w dziale kontroli żywności; w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu.

Kwalifikacje

W trakcie nauki można  uzyskać dwie kwalifikacje poświadczone świadectwem:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Uzyskanie dwóch kwalifikacji oraz ukończenie szkoły uprawnia do posługiwania się tytułem zawodowym: technik żywienia i usług gastronomicznych.